HTML

Alternatív Innováció

Friss topikok

  • AbilityMatrix: Hello, köszi a kommentet és a kérdést. Egy mobiltelefon webshop esetében a kiszállítás, csere, gar... (2016.08.29. 18:20) Mi a CX és miben különbözik a UX-től?
  • balogh_gabor: Egy részével egyet értek, másik részével nem. :) Hiányolom a képletből a jövő generációját. A Goo... (2015.09.02. 09:06) A Google haldoklik

Címkék

3D-s mozi (1) AbilityMatrix (2) adatok (1) akkumulátor (1) Alphabet (2) Ampera (1) Android (1) apple (1) Apple (7) Apple Pay (1) árak (1) aszimmetrikus dominancia (1) autógyártás (1) autóipar (4) Becsei Áron (1) Bexei (1) Blackberry (1) bor (1) brand (2) branding (5) brand personality (1) csali hatás (1) CX (1) diszruptív (4) elektromos autó (2) email (1) Facebook (1) FMCG (1) Google (6) Google+ (1) Google Wave (1) Google Waves (1) growth hacking (1) igazság (1) imázs (1) innováció (11) iPhone (4) iphone (1) Jonathan Ive (2) kávé (1) kávéliszt (1) kék óceán (1) kérdőív (1) keynote (3) koffein (1) kommunikáció (2) konverzió (1) környezettudatosság (2) környezetvédelem (1) Linux (1) lojális (1) luxus (2) MacBook (2) MacBook Air (2) marketing (3) Microsoft (3) Microsoft Surface (2) mobile payment (1) neuromarketing (1) NFC (1) Nissan (1) Nokia (2) öko (2) okostelefon (3) olcsó (1) öntisztulás (1) Opel (1) Óra (1) paradigmaváltás (1) Paypal (1) piac (2) piackutatás (3) range anxiety (1) Raspberry PI (1) sales (1) Samsung (3) Slack (1) Sony (1) SSD (1) startup (1) storytelling (1) stratégia (5) tanácsadás (2) tanulás (1) taxissztrájk (1) termékfejlesztés (11) termékstratégia (1) Tesco (1) Tesla (4) tokaji (1) Toshiba (1) Toyota (1) TryMee (1) Uber (1) ügyfél (4) ügyfélélmény (8) ügyfélszerzés (3) user experience (1) UX (1) üzletfejlesztés (1) vásárlói elégedettség (1) vevői élmény (6) viselkedési közgazdaságtan (3) Whatsapp (1) Windows (1) Wunder (1) Wundercar (1) zöld (1) Címkefelhő

Amikor a befőtt elteszi a nagymamát

2015.03.30. 05:03 AbilityMatrix

memo2_1.jpg

1991-et írunk. A SanDisk nevű cég egy 20MB-os solid state disket hozott forgalomba 1000 dollárért. Ekkor 140 dollárra jött ki ugyanez a kapacitás merevlemezes tárolással. Alig három év múlva a merevlemez már csak a hetedébe került, miközben egy 128 MB-os SSD modul még 33 dollár volt 2003-ban is!

Miért írjuk ezt? Mert az Intel és a Toshiba most rakták múlt időbe a klasszikus merevlemezes tárolási technológiát. Természetesen ez már csak egy végső kegyelemdöfés, de akkor is fontos látni, hogy egy drága és marginális technológia végül hogyan borította fel a teljes számítógép piacot.


Az SSD több megközelítésben is diszruptív. Egyrészt egészen más technológiával és sokáig versenyképtelen módon létezett, csak azért, hogy végül a technológiai innovációk és az árváltozások évtizedeivel versenyhelyzetbe kerüljön. De még ennél is izgalmasabb az a kék óceán típusú hatás, ami miatt még azzal együtt is versenyképes, hogy sokkal drágább, mint a hagyományos tárolási megoldások.

Ez pedig, hogy még egy idejétmúlt architektúrát is képes úgy felgyorsítani, hogy azt valóban gyorsnak is érezzük. Az AbilityMatrix blogjában, igaz csak angolul, de már 2011 februárjában megjelent a cikk, hogy a valódi sebesség az, amit a felhasználó annak érez. És ehhez segítették hozzá már évekkel ezelőtt az SSD-k.
És ezzel mintha egy pillanatra megállították az időt a PC piacon. Már nem volt fontos, hogy új géped legyen, hogy jobb processzorod. Egy SSD és újra évekig jó volt a géped. Azaz az SSD ára nem a merevlemezzel, hanem egy új gép árával versenyzett. És annál jobb volt. Ezt elég nehezen látták be a PC gyártók és igazából az SSD gyártók nem is használták ki ezt a marketingkommunikációjukban, pedig valójában erről volt szó.


Ettől igazán diszruptív az SSD, hogy nem csak a közvetlen versenytársakhoz képest volt nagyon más és nagyon átalakító, hanem sok más piaci területet is képes volt a négy sarkából kifordítani. Érdekes módon nagyon nehezen talált rá a megfelelő pozicionálásra az SSD és így utólag sem tűnik tudatosnak. Mindenesetre egy korszak végére teszünk szép lassan pontot.


A következő ilyen robbanás az akkumulátor technológiában lesz. Azt is izgalommal követjük.

Ha tetszett a bejegyzés, szólj hozzá, oszd meg másokkal is, és ha még nem tetted, csatlakozz hozzánk a Facebookon vagy LinkedIn-en!

Szólj hozzá!

Címkék: Toshiba SSD kék óceán diszruptív

A bejegyzés trackback címe:

https://abilitymatrix.blog.hu/api/trackback/id/tr457318720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása