HTML

Alternatív Innováció

Friss topikok

  • AbilityMatrix: Hello, köszi a kommentet és a kérdést. Egy mobiltelefon webshop esetében a kiszállítás, csere, gar... (2016.08.29. 18:20) Mi a CX és miben különbözik a UX-től?
  • balogh_gabor: Egy részével egyet értek, másik részével nem. :) Hiányolom a képletből a jövő generációját. A Goo... (2015.09.02. 09:06) A Google haldoklik

Címkék

3D-s mozi (1) AbilityMatrix (2) adatok (1) akkumulátor (1) Alphabet (2) Ampera (1) Android (1) apple (1) Apple (7) Apple Pay (1) árak (1) aszimmetrikus dominancia (1) autógyártás (1) autóipar (4) Becsei Áron (1) Bexei (1) Blackberry (1) bor (1) brand (2) branding (5) brand personality (1) csali hatás (1) CX (1) diszruptív (4) elektromos autó (2) email (1) Facebook (1) FMCG (1) Google (6) Google+ (1) Google Wave (1) Google Waves (1) growth hacking (1) igazság (1) imázs (1) innováció (11) iphone (1) iPhone (4) Jonathan Ive (2) kávé (1) kávéliszt (1) kék óceán (1) kérdőív (1) keynote (3) koffein (1) kommunikáció (2) konverzió (1) környezettudatosság (2) környezetvédelem (1) Linux (1) lojális (1) luxus (2) MacBook (2) MacBook Air (2) marketing (3) Microsoft (3) Microsoft Surface (2) mobile payment (1) neuromarketing (1) NFC (1) Nissan (1) Nokia (2) öko (2) okostelefon (3) olcsó (1) öntisztulás (1) Opel (1) Óra (1) paradigmaváltás (1) Paypal (1) piac (2) piackutatás (3) range anxiety (1) Raspberry PI (1) sales (1) Samsung (3) Slack (1) Sony (1) SSD (1) startup (1) storytelling (1) stratégia (5) tanácsadás (2) tanulás (1) taxissztrájk (1) termékfejlesztés (11) termékstratégia (1) Tesco (1) Tesla (4) tokaji (1) Toshiba (1) Toyota (1) TryMee (1) Uber (1) ügyfél (4) ügyfélélmény (8) ügyfélszerzés (3) user experience (1) UX (1) üzletfejlesztés (1) vásárlói elégedettség (1) vevői élmény (6) viselkedési közgazdaságtan (3) Whatsapp (1) Windows (1) Wunder (1) Wundercar (1) zöld (1) Címkefelhő

Egy dugó mind felett...

2015.03.10. 22:37 AbilityMatrix

macbook.jpg

Eredetileg a János odabasz címet szántam a mai bejegyzésnek, de hát az egy kicsit erős lenne. Pedig nem tartom túlzásnak, az alapján, amit az Ive vezette csapat és a mérnökök csináltak. A mostani keynote legfontosabb része az új MacBook. Nem az Air, nem a Pro, nem is az óra, hanem csak így simán a MacBook. Miért?

Ez egy erődemonstráció volt. Elsősorban a Microsoft Surface-szel szemben, hogy lehet ezt jól is csinálni. Nem mintha a Surface rossz lenne, sőt. És persze a MacBook nem tartalmaz érintőképernyőt. De a Surface minősége nyilván nem érheti el egy teljes unibody alumínium gép minőségét, ez simán anyaghasználat és gyártási különbségből adódik, semmi pejoratív nincs benne. Ugyanolyan vastag, könnyebb, fémből van és nem műanyagból, a billentyűzete pedig szokásos Apple minőség, amivel egy tablet kiegészítő billentyűzete nem veheti fel a versenyt. Nem azért, mert az a maga osztályában rossz lenne, hanem mert nem abban az osztályban focizik.
Szóval minek vegyél Surface-t, ha vehetsz egy új MacBookot? Ami tényleg egy teljes értékű számítógép. A Surface Pro 3 billentyűzet nélkül is csak alig vékonyabb (1mm) és alig könnyebb (kb. 100g), mint az új MacBook. Billentyűzettel pedig már sokkal nehezebb és vastagabb is.


Egy csatlakozó. Ezt már sokan megénekelték, előhozva a 2008-as Airt és az USB-t. Nem rossz a hasonlat, de nem ez a lényeg. 2008-ban az Apple bejelentette az első Air-t, talán még emlékszünk arra az ominózus borítékra. Akkor sokan azt gondolták, többek között e sorok írója is, hogy kinek kell ez? Nincs benne DVD lejátszó, szinte semmit nem bírt az akkuja. A cél nem a tökéletes eszköz megalkotása volt, hanem az irány kijelölése. És ez most sincs másként.

 


A lényeg valójában az, hogy az új géppel már várhatóan egy teljes napot le tudsz húzni töltő nélkül. Aztán este, pont úgy, mint a telefonodat, felrakod a töltőre és reggel leveszed. Ez egy teljes felhasználói attitűd váltás, ami már elindult, csendben zajlik a felszín alatt.


Természetesen a kép ennél cizelláltabb, de a lényeg ez: ha MacBookod van, nem használsz töltőt - és ez csak tovább erősödik mint trend.

Nyilván a Windows alatt ez megint nem egyértelmű, mert bizonyos gépek esetében ez most is így van, másoknál pedig inkább nem. Az Apple trendet fog csinálni abból, hogy úgy használd a gépedet, mint egy telefont. Reggel vedd le a töltőről és este újra rakd fel.


További csatlakozók hiánya. Hát ez már tényleg csak az újságírókat zavarja. Mentés? Airport wifin keresztül. Videó lejátszás? Apple TV szintén vezeték nélkül. Fájlküldés? Airdrop. Szinkronizálás telefonnal? Wifin keresztül.
Handoff? Szintén vezeték nélkül. Már a képeket sem vezetéken keresztül töltöm le a telefonról. Nyilván a kép itt is árnyaltabb, de a lényeg, hogy ez már trend, nem sznobság vagy hiúsági kérdés.

A gép természetesen még nem csúcsgép, így megtolták új színekkel, és még az is belefér, hogy a világító alma logó eltűnjön. Az új MacBook egy trend kiteljesedésének a kezdete. Tele olyan innovációkkal, amik az Apple-t jó időre a többi gyártó elé helyezhetik, pl.: a konkurenciánál eddig is fényévekkel jobb touchpad innovációi, a színek, a teljes fém tokozás, az új billentyűzet mechanizmus, vagy a retina kijelző ilyen méretben. Ezeket külön talán, együtt viszont még 1-2 évig senki nem fogja tudni ilyen minőségben reprodukálni. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ebben mekkora szerepe van az operációs rendszernek. De az már egy másik történet lenne. Addig is nézzetek úgy az új MacBookra, mint a következő 5 év meghatározó trendjeit bemutató első sorozatgyártott típusra.

Csak egy kérdés maradt megválaszolatlanul: vajon egy hordozható számítógépre kell érintőképernyő?

Mi az érzelmi hatást tudatosan beépítő terméktervezést és értékesítési szemléletet adunk minden ügyfelünknek. Csatlakozz hozzánk Facebookon vagy LinkedIn-en!

Szólj hozzá!

Címkék: keynote Apple MacBook Air Jonathan Ive Microsoft Surface

A bejegyzés trackback címe:

https://abilitymatrix.blog.hu/api/trackback/id/tr217258353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása