HTML

Alternatív Innováció

Friss topikok

  • AbilityMatrix: Hello, köszi a kommentet és a kérdést. Egy mobiltelefon webshop esetében a kiszállítás, csere, gar... (2016.08.29. 18:20) Mi a CX és miben különbözik a UX-től?
  • balogh_gabor: Egy részével egyet értek, másik részével nem. :) Hiányolom a képletből a jövő generációját. A Goo... (2015.09.02. 09:06) A Google haldoklik

Címkék

3D-s mozi (1) AbilityMatrix (2) adatok (1) akkumulátor (1) Alphabet (2) Ampera (1) Android (1) apple (1) Apple (7) Apple Pay (1) árak (1) aszimmetrikus dominancia (1) autógyártás (1) autóipar (4) Becsei Áron (1) Bexei (1) Blackberry (1) bor (1) brand (2) branding (5) brand personality (1) csali hatás (1) CX (1) diszruptív (4) elektromos autó (2) email (1) Facebook (1) FMCG (1) Google (6) Google+ (1) Google Wave (1) Google Waves (1) growth hacking (1) igazság (1) imázs (1) innováció (11) iphone (1) iPhone (4) Jonathan Ive (2) kávé (1) kávéliszt (1) kék óceán (1) kérdőív (1) keynote (3) koffein (1) kommunikáció (2) konverzió (1) környezettudatosság (2) környezetvédelem (1) Linux (1) lojális (1) luxus (2) MacBook (2) MacBook Air (2) marketing (3) Microsoft (3) Microsoft Surface (2) mobile payment (1) neuromarketing (1) NFC (1) Nissan (1) Nokia (2) öko (2) okostelefon (3) olcsó (1) öntisztulás (1) Opel (1) Óra (1) paradigmaváltás (1) Paypal (1) piac (2) piackutatás (3) range anxiety (1) Raspberry PI (1) sales (1) Samsung (3) Slack (1) Sony (1) SSD (1) startup (1) storytelling (1) stratégia (5) tanácsadás (2) tanulás (1) taxissztrájk (1) termékfejlesztés (11) termékstratégia (1) Tesco (1) Tesla (4) tokaji (1) Toshiba (1) Toyota (1) TryMee (1) Uber (1) ügyfél (4) ügyfélélmény (8) ügyfélszerzés (3) user experience (1) UX (1) üzletfejlesztés (1) vásárlói elégedettség (1) vevői élmény (6) viselkedési közgazdaságtan (3) Whatsapp (1) Windows (1) Wunder (1) Wundercar (1) zöld (1) Címkefelhő

A magyar Leonardo Da Vinci

2014.07.03. 14:46 AbilityMatrix

Becsei Áron évek óta a világ legjobb 30 órásmesterének egyike. A 30 legjobb között talán nincs is sorrend, mindenki másképpen különleges.

Áronról egészen a mai napig azt gondoltam, hogy egy órásmester. A tökéletesség azonban egészen más utat jelent. Mivel az Ő alkotásai túlmutatnak azon, hogy mutassák az időt, rengeteg egyedi megoldásra volt szükség. Az egyedi megoldások pedig egyedi szerszámokat jelentenek. Ezeknek a szerszámoknak a jelentős részét Áron készíti. Ő találja ki, készíti el.

Fémmegmunkálás, pneumatika, elektronikai interface, bármi, ami az órakészítés folyamatához kapcsolódik az Ő keze munkája.

Azon a véleményen vagyok, hogy régen könnyebb volt polihisztornak lenni, mert szinte egy területen sem volt olyan mély ismeretanyag, mint ma akár csak egy apró területen. Ezért nehéz ma sokoldalúnak lenni, mert önmagában egyetlen területet is egy életen át tanul valaki. Áron párhuzamosan műszerész, ékszerész, tervezőmérnök és még sok minden más. Egy modern polihisztor. Aki nem csak ismeri ezeket a területeket, de képes azokat művészi szinten űzni és egy olyan egységgé kovácsolni azokat, amik a Bexei órák [http://www.bexei.hu/]. A Primus, a Dignitas és a mini Zappler.

Látni azt, hogy mitől lesz egy óra különleges, egészen felemelő volt. Minden egyes darab kézzel készül. Ezt leírva és elolvasva az ember bólint. Igen, ez tényleg manufaktúra. De tudod mit jelent ez a valóságban? Minden egyes darab esetében a tervrajzok alapján sokszoros nagyításban többször újra és újra ellenőrzi a pontosságot. Egy mikroszkópos képalkotó segítségével. 36 század millimétereket. Egy folyamat során annyiszor, ahányszor szükséges. Mivel minden darab egyedi tervezés, ezért szinte minden darabhoz egyedi szerszám tartozik. Minden óra más és más anyagból készül. Megtalálni a szükség technológiát, és minden egyes darabra kompromisszummentesen végigvinni. Mivel nagyon kicsi alkatrészekről beszélünk, ezért egészen különleges szerszámokról van szó. Olyan szerszámokról, amelyek közül nagyon sokra csak annak a 30 embernek van szüksége a világon.

Én mindenkinek azt mondom, hogy a Te problémád nem egyedi, biztosan találkozott vele már legalább 1000 ember és feltették legalább ennyiszer ezt a kérdést. Menj fel a Google-re és keresd meg a választ. Áronnak a Google nem tud válaszolni a kérdéseire, inkább fordítva. Áron óraálmai nem hagyományos problémák nem hagyományos megoldásai. Amit mi óraként látunk az hosszas töprengés és többszöri alkotás eredménye. Nem elég, hogy megálmodod és modellezed, utána a szerszámokat, a gyártáshoz szükséges eszközöket is ki kell találnod. Egy óra nem csak az óra innovációja, hanem a teljes folyamat újbóli megalkotása. Minden egyes óratípusra. Ezért sok-sok év egy újabb Bexei-kreáció megszületése.

Áron a modern polihisztor. Mindezt autodidakta módon, mert aki új utat jár, az új gondolatokkal kel és fekszik.

Szerényen, visszafogottan, de minden nap hozzátesz egy darabot az órásmesterség történelméhez. Ő ma a világon a legjobb. Szerintem mindenképpen.

Szólj hozzá!

Címkék: luxus Óra Becsei Áron Bexei

A bejegyzés trackback címe:

https://abilitymatrix.blog.hu/api/trackback/id/tr916470549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása