HTML

Alternatív Innováció

Friss topikok

  • AbilityMatrix: Hello, köszi a kommentet és a kérdést. Egy mobiltelefon webshop esetében a kiszállítás, csere, gar... (2016.08.29. 18:20) Mi a CX és miben különbözik a UX-től?
  • balogh_gabor: Egy részével egyet értek, másik részével nem. :) Hiányolom a képletből a jövő generációját. A Goo... (2015.09.02. 09:06) A Google haldoklik

Címkék

3D-s mozi (1) AbilityMatrix (2) adatok (1) akkumulátor (1) Alphabet (2) Ampera (1) Android (1) apple (1) Apple (7) Apple Pay (1) árak (1) aszimmetrikus dominancia (1) autógyártás (1) autóipar (4) Becsei Áron (1) Bexei (1) Blackberry (1) bor (1) brand (2) branding (5) brand personality (1) csali hatás (1) CX (1) diszruptív (4) elektromos autó (2) email (1) Facebook (1) FMCG (1) Google (6) Google+ (1) Google Wave (1) Google Waves (1) growth hacking (1) igazság (1) imázs (1) innováció (11) iPhone (4) iphone (1) Jonathan Ive (2) kávé (1) kávéliszt (1) kék óceán (1) kérdőív (1) keynote (3) koffein (1) kommunikáció (2) konverzió (1) környezettudatosság (2) környezetvédelem (1) Linux (1) lojális (1) luxus (2) MacBook (2) MacBook Air (2) marketing (3) Microsoft (3) Microsoft Surface (2) mobile payment (1) neuromarketing (1) NFC (1) Nissan (1) Nokia (2) öko (2) okostelefon (3) olcsó (1) öntisztulás (1) Opel (1) Óra (1) paradigmaváltás (1) Paypal (1) piac (2) piackutatás (3) range anxiety (1) Raspberry PI (1) sales (1) Samsung (3) Slack (1) Sony (1) SSD (1) startup (1) storytelling (1) stratégia (5) tanácsadás (2) tanulás (1) taxissztrájk (1) termékfejlesztés (11) termékstratégia (1) Tesco (1) Tesla (4) tokaji (1) Toshiba (1) Toyota (1) TryMee (1) Uber (1) ügyfél (4) ügyfélélmény (8) ügyfélszerzés (3) user experience (1) UX (1) üzletfejlesztés (1) vásárlói elégedettség (1) vevői élmény (6) viselkedési közgazdaságtan (3) Whatsapp (1) Windows (1) Wunder (1) Wundercar (1) zöld (1) Címkefelhő

Csodaelem Kínából

2014.10.16. 15:53 AbilityMatrix

battery.jpeg
Kínai kutatók nemrégiben megalkottak egy új lítium-alapú elemet, aminek 20 év az élettartama, és két perc alatt 70%-os töltöttséget generál. Nyilvánvaló, hogy az elemipart fel fogja forgatni, dehogy vajon lesz-e ilyen hatása más, a környezetet erősen terhelő iparágakra is, az kérdéses. Egy másik vitatható kérdés, hogy a vállalatok teret fognak-e engedni ennek a változásnak?

Kezdjük a nyilvánvalóval. Ha a Tesla valami más technológiai úton jár, akkor éppen most kaptak egy igazán rossz hírt. Ettől a bejelentéstől szinte egy pillanat alatt elégett az eddigi versenyelőnyük, a gyorstöltés. A régi elemtechnológia nagy átalakuláson ment keresztül, és noha talán ez nem old meg minden problémát, a nagyobbakra azért jelentős hatással van. A 20 éves élettartam minden autógyártónak jól hangzik a 15 perces újratöltési idő pedig egyenesen fantasztikus. Akárcsak a Tesla szupertöltője, minden felhajtás nélkül. Nehéz volt elképzelni, hogy jön egy áttörési pont, ami a régi autógyártókat újra pályára állítja, de ez kétségkívül egy ilyen pont. A tradicionális gyártók hagyományos akku technológiát használnak a hibrid autók készítése során. Hosszú távon úgy tűnt, csak hátrányaik vannak a tisztán elektromos autókkal összehasonlítva.

A felhasználói elektronikában a trükk még összetettebb. Egy olyan elem, ami gyorsan újratölthető, előnyt jelent, de a jelenlegi megoldások is elég jól működnek. Egy-két napos töltöttségi idővel, elég ha éjszakára töltőre rakod az eszközt, amit használsz. Ennélfogva a feltöltés gyorsabb lehetősége nem jelent akkora versenyelőnyt. Arról nem is beszélve, hogy ha valamit 1 óra helyett két perc alatt akarunk feltölteni, a rövidebb töltési idő nagyobb áramfelvételt jelent, amit nem biztos, hogy a jelenlegi háztartási hálózat elbír vagy ki tud szolgálni. Összegezve tehát, a felhasználói elektronika számára csak limitált előnyei vannak, talán csak a notebookok számára jelentenek valamit.

 

Vannak olyan területek, ahol a hosszabb élettartam megint csak nem számít nagy áttörésnek szemben a megnövelt kapacitással. Tipikusan ide tartozik az egészségügy. Ha egyáltalán nem tudsz áramhoz jutni, ismét nem sokat fogsz érzékelni a változásokból. Az építőiparban biztosan nem fog semmi megváltozni. 

Ahhoz hogy az új elem sikeressé váljon, vagy olyan termékeket kell létrehozni, amik ki tudják használni az előnyeit, vagy létező termékeket kell keresni erre a célra, amiken keresztül érzékelhetővé válnak az elem által nyújtott előnyök. Ahogyan azt az előző példák mutatják, jelenleg az elem legtöbb előnye csak a marketing szintjén jelenik meg. Ez természetesen nem lebecsülendő, de a marketing csak marketing és nem valódi termék.

 

A valódi életből vett példa, hogy egy elektromos targonca esetében megszűnik az eddigi akkutöltési időből adódó leállás és gyakorlatilag nulla állásidővel lehet számolni. Szintén hasznos lehet a szünetmentes tápegység megoldásoknál, ahol bár a kapacitás nem változik, de az áramszünet után sokkal gyorsabban áll újra rendelkezésre a backup megoldás, azaz a szünetmentes tápellátást biztosító akkumulátorok percek alatt feltöltődnek a mostani órák helyett, így egy újabb áramkimaradás nem okoz visszafordíthatatlan problémákat. 

Úgy gondolom, hogy új innovációkkal a környezeti katasztrófa megelőzhető. A kérdés az, hogy vajon az iparágak érzékenyek-e annyira, hogy befogadják a változást, csakhogy a Földet egy élhetőbb hellyé tegyék? Nem gondolom, hogy így van. A szerepük a profit-termelés. A jognak és a közigazgatásnak kell fellépnie a környezeti értékek megóvásáért. Innovációval elébe menni a környezeti katasztrófának és biztosítani azt, hogy az új vívmányok ne tűnjenek el a süllyesztőben. Vajon elég gyorsak vagyunk?

Mi ilyen, az érzelmi hatást tudatosan beépítő terméktervezést és értékesítési szemléletet adunk minden ügyfelünknek. Ezt hívjuk érzelmi alapú termékfejlesztésnek. A hiteles, érzelmi alapon is működő termékeké és szolgáltatásoké a jövő! Csatlakozz hozzánk Facebookon vagy Linkedin-en.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://abilitymatrix.blog.hu/api/trackback/id/tr166798749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása