HTML

Alternatív Innováció

Friss topikok

  • AbilityMatrix: Hello, köszi a kommentet és a kérdést. Egy mobiltelefon webshop esetében a kiszállítás, csere, gar... (2016.08.29. 18:20) Mi a CX és miben különbözik a UX-től?
  • balogh_gabor: Egy részével egyet értek, másik részével nem. :) Hiányolom a képletből a jövő generációját. A Goo... (2015.09.02. 09:06) A Google haldoklik

Címkék

3D-s mozi (1) AbilityMatrix (2) adatok (1) akkumulátor (1) Alphabet (2) Ampera (1) Android (1) apple (1) Apple (7) Apple Pay (1) árak (1) aszimmetrikus dominancia (1) autógyártás (1) autóipar (4) Becsei Áron (1) Bexei (1) Blackberry (1) bor (1) brand (2) branding (5) brand personality (1) csali hatás (1) CX (1) diszruptív (4) elektromos autó (2) email (1) Facebook (1) FMCG (1) Google (6) Google+ (1) Google Wave (1) Google Waves (1) growth hacking (1) igazság (1) imázs (1) innováció (11) iPhone (4) iphone (1) Jonathan Ive (2) kávé (1) kávéliszt (1) kék óceán (1) kérdőív (1) keynote (3) koffein (1) kommunikáció (2) konverzió (1) környezettudatosság (2) környezetvédelem (1) Linux (1) lojális (1) luxus (2) MacBook (2) MacBook Air (2) marketing (3) Microsoft (3) Microsoft Surface (2) mobile payment (1) neuromarketing (1) NFC (1) Nissan (1) Nokia (2) öko (2) okostelefon (3) olcsó (1) öntisztulás (1) Opel (1) Óra (1) paradigmaváltás (1) Paypal (1) piac (2) piackutatás (3) range anxiety (1) Raspberry PI (1) sales (1) Samsung (3) Slack (1) Sony (1) SSD (1) startup (1) storytelling (1) stratégia (5) tanácsadás (2) tanulás (1) taxissztrájk (1) termékfejlesztés (11) termékstratégia (1) Tesco (1) Tesla (4) tokaji (1) Toshiba (1) Toyota (1) TryMee (1) Uber (1) ügyfél (4) ügyfélélmény (8) ügyfélszerzés (3) user experience (1) UX (1) üzletfejlesztés (1) vásárlói elégedettség (1) vevői élmény (6) viselkedési közgazdaságtan (3) Whatsapp (1) Windows (1) Wunder (1) Wundercar (1) zöld (1) Címkefelhő

Microsoft - ma és holnap

2015.05.14. 10:44 AbilityMatrix

msoffice.png

(A kép forrása: Internet)

A Microsoft egy nagy levegőt véve úgy döntött ingyen elérhetővé teszi a Windows 10-es verzióját a Raspberry PI 2-re. Egyelőre a részletek még nem ismertek, de mindenképpen egy érdekes és jelentős stratégiai lépésről van szó. De miért fontos stratégiai lépés ez?

A Microsoft bizonyos szempontból nyomás alatt van. Ennek legfőbb oka, hogy az összes "konkurense" ingyenes. Persze a képlet ennél sokkal bonyolultabb, és a konkurens sem véletlenül van idézőjelben. A Microsoft sok csatornából generál árbevételt, ezek közül az egyik legjelentősebb az operációs rendszer licencelése. Az utolsó elérhető számok alapján a cég teljes bevételének negyede ilyen vagy olyan módon a Windows eladásból jön (OEM és egyéb). Tehát előbb-utóbb egy jelentős kieséssel kell számolni, amit a következő 5-10 évben valami mással kell pótolni.

Régen egyetlen platform volt: a PC. Irodában, otthon, út közben gyakorlatilag csak a Windows alapú megoldások léteztek. Bizonyos területeken már a 80-as és a 90-es években sem a Microsoft számított vezetőnek, de legalábbis sűrű volt a piac. Ezek pl. a szerver operációs rendszerek területe. Ezzel együtt a TV TV volt, a rádió, rádió, az autókban pedig nyoma sem volt számítógépeknek. Aztán minden megváltozott és a Microsoft igen jól élt a növekedésből. Annyira, hogy megérte tengernyi pénzt beleönteni a kalózkodás elleni harcba és lobbizásba, mert 1-2%-os fehérítés bőven többet hozott a konyhára, mint amit a költségek elvittek.

De az elmúlt 10 évben minden radikálisan átalakult.

A fogyasztási platformok és az operációs rendszerek felhasználása kiterjedtebb lett, mint valaha. Ma tényleg mindenben számítógép van. Autó infotainment, beágyazott rendszerek, konzolok, projektorok, karórák és persze a telefonok.

Ma egyre inkább célszámítógépek jelennek meg (mobiltelefon, játékkonzol, TV stick, okostévé) és a csökkenő vagy alig növekvő PC piacon is az Apple egyre nagyobb ütemben nő, legutóbb 20%-ot egy 2%-kal növekvő piacon. Még így is kicsi a globális részesedése, de már évek óta tartó trendről beszélünk, amit nehéz félreérteni.
Aztán ott van a Google, aki bár még marginális szereplő, de bizonyos időszakokban már a Chrome operációs rendszerrel szállított gépek vezetik az amazon.com toplistáját.


Azaz egyre kevesebb új gépre fogják egyáltalán a Microsoft operációs rendszerét valaha feltelepíteni. Ehhez nyugodtan hozzá lehet csapni a tablet piacot is, vagy akár a telefonokat is. Nem feltétlenül azért, mert kiváltják az asztali megoldásokat, hanem azért, mert nyitnak egy új világra. A felhasználót bevezetik egy új platformra. És ha azzal elégedett (Android vagy iOS elsősorban), akkor kisebb lesz a belépési korlát az asztali operációs rendszer esetében. Ez a példa az Apple termékek esetében, de a Chrome operációs rendszer is biztosan profitál az Android felhasználók elégedett bázisából.


Az autóipari szállításokban mindkét meghatározó cég őrzi a pozícióit, de nem tud növekedni: a QNX 50% körül, a Microsoft pedig 27% körül áll. Mivel ebben a szegmensben a növekedés és az árbevétel is alacsony, nem fogja/tudja ez kirángatni az MS-t a bajból.


Az egyik mód, hogy a Windows megkerülhetetlen szereplővé próbál válni minden új eszköz platformon.

A mostani mobiltelefonos piacon már sok fű nem fog nőni a következő 3-5 évben, azonban folyamatosan újabb és újabb platformok próbálnak meg teret hódítani és a piac fragmentálódik. Egyre több helyre kerülnek be számítógépek és ezek egyre speciálisabb eszközök, univerzális alapokon. Azaz megjelenik egy valamilyen IoT alapokon működő rendszer, pl. Raspberry PI alapokon. Ma ez általában egy Linux licencet jelent. Amin soha nem fog futni semmilyen Windows alkalmazás. Megjelenik egy otthoni médiaközpont, szintén Raspberry PI alapokon, Linuxxal. Meg fognak jelenni az egyedi autós megoldások, valamilyen másik platformra. Aztán újabb helyen, az otthoni automatizálásban látunk célszámítógépeket, amiken már szintén nem Windows fut. A bank kiváltja az ügyfélsoroló rendszerét, mert nem kezeli az NFC check-in-t. Mire? Bármire, ami a célnak megfelel. Android tablet, speciális NFC megoldások célszámítógéppel.
Ha egy olyan számot vizsgálunk, hogy mennyi időt töltünk valamilyen számítógép használatával, akkor látni lehet, hogy a Windows napról napra visszaszorul az életünkben. Elértéktelenedik. A telefonunk valószínűleg nem windows alapú rendszert futtat. A hűtőnkben már biztosan nem az van. Az otthoni médiacenterünk vagy streaming eszközünk sem Windows alapú.


Egyre kevesebbszer találkozunk Windows logóval és ahogy egyre több helyre kerül új, egyszerű kis univerzális alapokon nyugvó, de mégis csak célszámítógép, úgy csökken a Windows szerepe az életünkben. És ezen segíthet ez a lépés, amit valószínűleg még sok hasonló követhet.

 

Ha tetszett a bejegyzés, szólj hozzá, oszd meg másokkal is, és ha még nem tetted, csatlakozz hozzánk a Facebookon vagy LinkedIn-en!

Szólj hozzá!

Címkék: Apple Google Linux Windows Microsoft Raspberry PI

A bejegyzés trackback címe:

https://abilitymatrix.blog.hu/api/trackback/id/tr957458506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása