HTML

Alternatív Innováció

Friss topikok

  • AbilityMatrix: Hello, köszi a kommentet és a kérdést. Egy mobiltelefon webshop esetében a kiszállítás, csere, gar... (2016.08.29. 18:20) Mi a CX és miben különbözik a UX-től?
  • balogh_gabor: Egy részével egyet értek, másik részével nem. :) Hiányolom a képletből a jövő generációját. A Goo... (2015.09.02. 09:06) A Google haldoklik

Címkék

3D-s mozi (1) AbilityMatrix (2) adatok (1) akkumulátor (1) Alphabet (2) Ampera (1) Android (1) apple (1) Apple (7) Apple Pay (1) árak (1) aszimmetrikus dominancia (1) autógyártás (1) autóipar (4) Becsei Áron (1) Bexei (1) Blackberry (1) bor (1) brand (2) branding (5) brand personality (1) csali hatás (1) CX (1) diszruptív (4) elektromos autó (2) email (1) Facebook (1) FMCG (1) Google (6) Google+ (1) Google Wave (1) Google Waves (1) growth hacking (1) igazság (1) imázs (1) innováció (11) iphone (1) iPhone (4) Jonathan Ive (2) kávé (1) kávéliszt (1) kék óceán (1) kérdőív (1) keynote (3) koffein (1) kommunikáció (2) konverzió (1) környezettudatosság (2) környezetvédelem (1) Linux (1) lojális (1) luxus (2) MacBook (2) MacBook Air (2) marketing (3) Microsoft (3) Microsoft Surface (2) mobile payment (1) neuromarketing (1) NFC (1) Nissan (1) Nokia (2) öko (2) okostelefon (3) olcsó (1) öntisztulás (1) Opel (1) Óra (1) paradigmaváltás (1) Paypal (1) piac (2) piackutatás (3) range anxiety (1) Raspberry PI (1) sales (1) Samsung (3) Slack (1) Sony (1) SSD (1) startup (1) storytelling (1) stratégia (5) tanácsadás (2) tanulás (1) taxissztrájk (1) termékfejlesztés (11) termékstratégia (1) Tesco (1) Tesla (4) tokaji (1) Toshiba (1) Toyota (1) TryMee (1) Uber (1) ügyfél (4) ügyfélélmény (8) ügyfélszerzés (3) user experience (1) UX (1) üzletfejlesztés (1) vásárlói elégedettség (1) vevői élmény (6) viselkedési közgazdaságtan (3) Whatsapp (1) Windows (1) Wunder (1) Wundercar (1) zöld (1) Címkefelhő

Az akkumulátorok kora

2015.04.02. 09:47 AbilityMatrix

batteries_abilitymatrix.jpg

Ha egy iparágat kéne kiválasztanom, ahol a legnagyobb robbanást várom, akkor az az akkumulátor technológia. Egyszerűen annyira kőkori minden, ami itt van, hogy innen szinte végtelen számú irány vezet. És pont ez teszi kockázatossá azokat a cégeket, vagy megoldásokat, akiknek ilyen irányú kitettségük van.


Először is nézzük, miért kockázatos, ha valaki egy ilyen robbanás előtt álló technológiába fektet be! Bár nem látszik szabványosnak, de azért nincsen olyan sok megoldás a piacon. Vannak szabványos méretek és közel szabványos megoldások. A Tesla a saját technológiájával folyamatos versenyfutásban van az idővel. Az előtt kell elérniük egy meghatározó piaci részesedést és egy minél nagyobb töltő hálózatot, mielőtt a technológiájuk teljesen értéktelenné válik. Ha ezt a pontot nem érik el, akkor az új autókban lévő  modernebb technikák nagyon gyorsan ki tudják majd szorítani a Teslát a piacról. Egyszerűen: ha a háztartási aljzatból gyorsabban fel tudom majd tölteni az autómat, mint most a Teslát a gyorstöltővel, akkor komoly bajban lesznek.
Egyelőre vannak bizonyos fizikai korlátok, ami miatt nehezen tudom elképzelni, hogy minden szempontból megdöntsék őket, de lehetnek új kihívók. Pl. ha a jelenlegi kapacitáshoz tartozó méret és súly a tizedére csökkenne. Vagy szabadon alakítható lenne a befoglaló méret. Vannak már ilyen irányú elmozdulások, ezek egy részéről mi is írtunk itt  és itt, illetve megjelentek a témában mások cikkei is.


A cikk apropóját azonban az új MacBook adta, amit szétszedve lehet látni, hogy gyakorlatilag az egész gép egy fél bankkártya méretre elfért. Az összes többi az érintőpanel (touchpad) és az akkumulátor. Ha az akkumulátor technológiája változik (pl. bármilyen formát képesek kitölteni, vagy kisebb is elég lesz ugyanakkora kapacitáshoz), akkor a gépek formája is jelentősen meg tud változni, tovább könnyülhetnek. Vagy egészen más formákkal el lehet kezdeni kísérletezni, ilyen lehet pl. a harmonika alakban összecsukható gép. Az akkumulátorok változása sok más területen is segítség lehet, mondjuk ha felruházzák hőszigetelő tulajdonságokkal őket, akkor a hőszigetelések a helyére is lehet majd akkumulátort szerelni.


Ezért áll nagyon nagy robbanás előtt az akkumulátor technológia. Gyakorlatilag ma számos iparág vár a változásra és ha lesznek változások, akkor újabb és újabb iparágak kapcsolhatóak be tartósan az "elektromos fogyasztók” közé. Ilyenek a repülőipar, hajózás, közlekedés, építőipar - önnfentartó ház, ahol a szigetelés helyett akkuk vannak, ruhaipar-okosruhák, élelmiszeripar.


Lássuk ki lesz az első és ki szakítja át végül a célszalagot!

Ha tetszett a bejegyzés, szólj hozzá, oszd meg másokkal is, és ha még nem tetted, csatlakozz hozzánk a Facebookon vagy LinkedIn-en!

Szólj hozzá!

Címkék: piac akkumulátor autóipar termékfejlesztés Tesla MacBook

A bejegyzés trackback címe:

https://abilitymatrix.blog.hu/api/trackback/id/tr647329658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása